Vakbond belastingambtenaren: fiscus kan werk niet meer goed doen

thumbnailamv

De continuïteit bij de Belastingdienst is ‘ronduit in gevaar’ doordat er 3500 extra banen dreigen te verdwijnen bij de fiscus. Dat schrijft de Vereniging van Hogere Ambtenaren bij het ministerie van Financiën (VHMF) in een brandbrief. De brief is dinsdag naar minister Jeroen Dijsselbloem, staatssecretaris Eric Wiebes en de politiek partijen in de Tweede Kamer gestuurd.

Volgens de VHMF dreigt het personeelsbestand bij de Belastingdienst terug te lopen van circa 30.000 naar 23.000. Hiermee verdwijnen volgens de vereniging 3500 arbeidsplaatsen bovenop de personeelskrimp die door staatssecretaris Wiebes was voorzien in zijn Investeringsagenda. Daarin staat dat 5000 voornamelijk administratieve functie verdwijnen terwijl er tegelijkertijd ruimte is voor uitbreiding met 1500 hogere functies voor fiscalisten en data-analisten.

De extra 3500 banen die op de tocht staan, zijn volgens de VHMF het gevolg van de ‘zeer strakke financiële kaders’ waaraan de dienst de komende jaren is gebonden. ‘De Belastingdienst is in een situatie van politieke krachtmetingen onder curatele gesteld‘, schrijft de voormalige vereniging van belastinginspecteurs.

Onmogelijke keuzes en zeer grote werkstress

Wiebes heeft de Belastingdienst sinds oktober onder financiële curatele gesteld, wegens de uit de hand gelopen vertrekregeling die was ingesteld in verband met de als Investeringsagenda aangekondigde reorganisatie bij de dienst. De financiële kaders zijn te krap om alleen met bezuinigingen op de materiële uitgaven te kunnen opvangen, schrijft de VHMF. De kaders zullen ‘onherroepelijk tot een krimp van het personeelsbestand [...] leiden’, aldus de brief.

Binnen de dienst heerst grote onrust over de personele gevolgen van de financiële situatie, stelt de vakvereniging. Zij waarschuwt voor ‘grote spanningen in de Belastingdienst door onmogelijke keuzes en zeer grote werkstress’. In een gesprek, vorige week, heeft directeur-generaal Hans Leijtens de zorg van de vereniging over de heersende onrust niet weg kunnen nemen, meldt de brief.

Een grote aanslag op de kwaliteit


(foto: HH)
(foto: HH)

De VHMF dringt erop aan het budget voor de dienst nu met een paar honderd miljoen te verhogen, zodat het management meteen nieuwe jonge mensen kan werven die de uitstroom van de vertrekkende medewerkers opvangen. Dit moet worden gezien als een voorfinanciering, omdat de nieuwe medewerkers dan nog kunnen worden ingewerkt, aldus de personeelsvertegenwoordigers.

Mocht dit achterwege blijven, dan zal er in de periode tot 2020 naast een grote aanslag op de personeelscapaciteit, vooral een grote aanslag op de kwaliteit plaatsvinden, aldus de brief.

‘Dit is onverantwoord’, stelt de VHMF. ‘Met nog minder mensen ons vak uitvoeren zal tot gevolg hebben dat de dienstverlening aan de burger in het gedrang komt, we ver weg raken van het individuele toezicht bij Grote Ondernemingen, de controledichtheid bij Mkb misschien wel naar slechts 20.000 van de 1,6 miljoen ondernemingen zakt en het toezicht op Particulieren in het gedrang komt.’

Het ministerie van Financiën kon niet meteen reageren op de brief. Aanstaande donderdag vindt in de Tweede Kamer een overleg plaats over de omstreden vertrekregeling. Wiebes heeft aangekondigd begin volgend jaar met voorstellen te komen die de continuïteit bij de Belastingdienst moeten waarborgen.

(Bron: Financieel Dagblad; nieuwsbericht 14-12-2016)

 

Veranderingen Belastingdienst 2017
Kabinet tilt verduidelijking zzp-status over verkiezingen heen
, Door: AMV HOORN