Belastingdienst zet camera’s in tegen belastingontduiker

thumbnailamv

 

Foto ter illustratie. © ANP

De Belastingdienst wil automobilisten die motorrijtuigenbelasting (MRB) ontduiken vanaf volgend jaar opsporen via camerabeelden die op de openbare weg worden gemaakt. Dat blijkt uit het wetsvoorstel ‘Overige Fiscale Maatregelen‘ dat onderdeel is van de Prinsjesdagstukken.  

De Belastingdienst wil per 1 januari 2019 het systeem in gebruik gaan nemen. Vanaf dan wordt het nummerbord van elke automobilist die op de openbare weg rijdt gescand door zogenoemde Elektronische Camerabeelden (ECB)-camera’s boven de Nederlandse wegen met ANPR-technologie. Ook camera’s op scanauto’s en flitspalen langs de Nederlandse wegen worden hiervoor gebruikt.

De maatregel richt zich met name op overtreders die onterecht gebruikmaken van fiscale faciliteiten. In bepaalde gevallen wordt geen of een gereduceerd MRB-tarief geheven. Zo zijn er mensen die onterecht met een groen kenteken (handelaarsregeling) rondrijden. Ook zijn er mensen die hun auto hebben laten schorsen voor de belasting, omdat ze er zogenaamd niet meer mee zouden rijden, maar dit toch doen. Met de beelden wil de Belastingdienst controleren of de genoemde fiscale faciliteiten terecht zijn toegepast.

10 miljoen

Wanneer het systeem met ANPR-technologie in werking treedt, worden het kenteken, de datum, het tijdstip en de locatie van de auto door de Belastingdienst verzameld en verwerkt, zo is te lezen in de stukken. Door de maatregelen denkt de Belastingdienst zo’n 10 miljoen euro per jaar binnen te halen.

Het systeem werd eerder al door de Belastingdienst gebruikt. In februari 2017 oordeelde de Hoge Raad dat de fiscus de beelden van ANPR-camera’s niet mag gebruiken voor de controle op ritregistraties bij privégebruik van een auto van de zaak. Ook bleek later dat jaar dat de Belastingdienst jarenlang privacygevoelige kentekenfoto’s niet had verwijderd.

Duidelijk

De Belastingdienst heeft volgens de Autoriteit Persoonsgegevens in het wetsvoorstel duidelijk aangegeven hoe de beelden worden gebruikt en waarom deze beelden nodig zijn om de ontduiking van MRB tegen te gaan. Daarnaast staat er ook duidelijk in hoelang de beelden bewaard zullen blijven.

Daarom is de autoriteit akkoord gegaan met het inzetten van camera’s in de strijd tegen de ontduiking van motorrijtuigenbelasting. ,,Het is aan de Belastingdienst om aan deze voorwaarden te blijven voldoen op het gebied van persoonsgegevens en privacy”, aldus de woordvoerder. ,,Maar dit is geen vrijbrief voor grootschalig gebruik van camera’s bij iedere andere vorm van belastingontwijking.” Ook benadrukt hij dat het uiteindelijk aan de Tweede Kamer is om akkoord te gaan met het gepresenteerde wetsvoorstel.

De Belastingdienst zelf laat in een reactie weten dat het vooralsnog echt alleen gaat om de motorrijtuigenbelasting. De dienst zegt daar volgens RTL Nieuws wel eerlijk bij dat er al een onderzoek loopt om te bekijken of de beelden ook gebruikt mogen worden om privégebruik van leaseauto’s te controleren.

(Bron: AD; nieuwsbericht 21-9-2018)

Eindejaarstips 2018 voor ondernemers, DGA's en particulieren
Prinsjesdagspecial 2018
Geplaatst op: 23 september 2018, Door: AMV HOORN